Menu
Een koivijver dankt zijn naam aan de karperachtige vissen. Een vijver met waterplanten wordt door de koi snel vernield, dus hier moet je bij de aanleg rekening mee houden. De beste oplossing is om een apart deel aan te leggen waar de koi niet in kunnen zwemmen.
De beste diepte voor een koivijver is 100 tot 120 cm, zodat de vissen vorstvrij kunnen overwinteren. Daarnaast is ook vijververwarming nodig en verschillende voorzieningen om het water helder en zuurstofrijk te houden. Ook de bodem van een koivijver moet voortdurend worden gereinigd. Dat kan met diverse apparaten, waarvan het biologisch filter het belangrijkst is. In zo’n filter zorgen bacteriën voor de afbraak van afvalstoffen. Vaak gebeurt dat in combinatie met een UV-filter dat ziektekiemen doodt. Zuurstof wordt op een kunstmatige manier aan het water toegevoegd, skimmers moeten het wateroppervlak reinigen en ook de bodem van een koivijver moet liefst automatisch worden gereinigd.
Er komt heel wat bij kijken, maar daar krijg je wel wat voor terug. De vissen gaan jou en je huisgenoten herkennen, komen met je spelen en eten uit je hand. Je kunt er echt contact mee hebben. Het zijn dus niet zomaar vissen, het zijn koi!