Menu
Een vijver aanleggen als prachtige aanvulling op je tuin gaat makkelijker als je goed voorbereid bent. Volg hiervoor dit eenvoudige stappenplan als je de vijver van je dromen wilt maken.
Een vijver is altijd een onderdeel van je complete tuinontwerp. Heb je zelf een ontwerp gemaakt of laat je dat over aan een specialist? Op Pondtrends vind je in ieder geval volop inspiratie voor vijvers met bijbehorende waterplanten.
De beste periode om een vijver aan te leggen is zo rond maart en april. Dan heeft de vijver daarna de tijd om in het groeiseizoen een biologisch evenwicht op te bouwen. Wat ook kan is juist rond september en oktober. Dan kun je de vijver wel helemaal aanleggen, maar nog niet vullen met waterplanten. Dat doe je dan pas in de lente.
De volgende stap is het bepalen van de vijverdiepte. Bij vijverplanten heeft iedere plant zijn eigen voorkeur en daarbij is het dus belangrijk om te weten in welk deel van de vijver je welke waterplanten kunt zetten. Als je een vijver gaat aanleggen met verschillende diepteniveaus dan kun je kiezen uit een grotere variatie aan waterplanten dan bij een vijver met een gelijk diepteniveau.
Om het vijverwater schoon en helder te houden hou je bij voorkeur ook rekening met een plek voor een helofytenfilter, ofwel een natuurlijk filtersysteem van bepaalde zuiverende waterplanten.
De eerste uitvoerende stap bij de aanleg van jouw vijver is het graafwerk. Hierbij moet je er rekening mee houden dat je meer grond uitgraaft dan dat de vijver groot en diep wordt. Je hebt namelijk nog een laag wit zand nodig om de bodem – maar misschien ook een rand met bestrating – stevig te krijgen. Om tijdens het graven geen grondwater in de toekomstige vijver te krijgen is het belangrijk om te weten hoe diep het grondwaterpeil is. Meestal vind je die wel ergens op internet. Als het grondwaterpeil normaal te hoog is kun je het water wegpompen of je graaft de vijver pas aan het einde van de zomer uit.
Als je een vijver aan gaat leggen met verschillende dieptes, dan begin je de gehele vijver eerst uit te graven op de meest ondiepe diepte. Daarna graaf je diepteniveau na diepteniveau verder uit. Laat het graafproces niet te lang duren, want dan bestaat de kans dat de zijkanten instorten.
Op alle horizontale vlakken breng je wit zand aan. Dat zand zorgt ervoor dat grondwater of regenwater de vijverfolie niet omhoogduwt, maar via de zijkanten afvoert. Op het zand breng je een speciale beschermingsdeken aan. Samen met het zand voorkomt dit beschadiging van de vijverfolie.
Om de vijver waterdicht te maken gebruik je vijverfolie. Hiervoor zijn verschillende soorten en diktes verkrijgbaar. Laat je hiervoor informeren door de vijverspeciaalzaak of tuincentrum. De benodigde hoeveelheid vijverfolie bereken je makkelijk zelf met de volgende formule:
Druk de folie zo goed mogelijk tegen de wanden en bodem, en leg de folie niet te strak. De folie wordt namelijk tijdens het vullen nog verder opzij en omlaaggedrukt. Stoor je hierbij niet teveel aan plooien. Zodra de vijver biologisch actief wordt vormen deze namelijk een fijne schuilplaats voor waterdiertjes.
Laat minstens 50 cm vijverfolie over de randen steken en werk de vijverrand naar wens verder af.
Vul de vijver bij voorkeur met leidingwater. Grondwater zorgt namelijk meestal voor een bruine of troebele vijver. Hierbij is het handig om de watermeter in de gaten te houden, want dan weet je precies hoeveel water er in de vijver zit. Dit is goed om te weten wanneer je met vijveronderhoudsmiddelen op de waterkwaliteit moet ingrijpen.
Na het vullen begin je met het testen van de waterkwaliteit van de vijver. Meet hierbij vooral de hardheid (GH-waarde) van het water. Deze waarde moet rond de 12 liggen en kun je verhogen met een natuurlijk vijveronderhoudsmiddel, zoals GH Plus. Ook voeg je vanaf nu wekelijks de juiste bacteriën toe om een goed biologisch evenwicht op te bouwen. Lees hier meer over natuurlijke vijveronderhoudsmiddelen.
Bij het kiezen van waterplanten ga je natuurlijk uit van wat je mooi vindt, maar hou ook rekening met het opbouwen van een biologisch evenwicht en de gewenste diepte voor bepaalde planten. Loop hiervoor via het zonesysteem stap voor stap door de variatie aan oeverplanten, moerasplanten, waterplanten, waterlelies, zuurstofplanten en drijfplanten.
Een helofytenfilter is een natuurlijk filtersysteem waarbij goede bacteriën het water schoonhouden. In poreus materiaal, zoals een goede kwaliteit lava, gecombineerd met substraat of grind kunnen de bacteriën zich huisvesten. In de lava worden de allerbeste water zuiverende planten geplaatst. Hiervoor gebruik je zo’n 8-10 waterplanten per m2. Deze zuiverende planten nemen de voedingsstoffen in het water op, waardoor algen geen kans krijgen en de waterkwaliteit hooggehouden wordt.
Zodra je vijver aangelegd is kun je genieten en zorg je afhankelijk van het seizoen af en toe voor onderhoud.