Op deze pagina vind je antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat je antwoord er niet bij? Dan helpen we je ook graag persoonlijk verder!
Het kan voorkomen dat vijverwater groen en troebel wordt, waardoor de bodem van het water niet meer zichtbaar is. Oplossingen zijn:
Dat betekent dat je kristalhelder water hebt! Handmatig weghalen is de veiligste methode. Draadalgen ontstaan door een verstoring van het biologisch evenwicht. Dat betekent dat er ofwel te weinig waterplanten in de vijver staan (moet minstens 30% zijn) ofwel er zitten te veel voedingsstoffen (nitraat, fosfaat of ammonia) in het vijverwater. Ook kan het zijn dat de waterconditie niet optimaal is voor de groei van waterplanten. Test daarom regelmatig de GH-, KH- en pH-waarde. Vooral de GH-waarde is belangrijk. Verhoog deze naar een waarde van 12⁰dH met bijvoorbeeld GH Plus. Door het wekelijks toedienen van bacteriën stimuleer je het biologisch evenwicht, zodat alles weer een natuurlijke manier in balans komt. Lees hier alles over vijveronderhoud.
Test hiervoor de GH-, KH- en pH-waarde van het vijverwater. Vooral de GH-waarde is belangrijk. Verhoog deze naar een waarde van 12⁰dH met bijvoorbeeld GH Plus.
Staan de waterplanten wel in een ruime vijvermand en in de juiste aarde? Of krijgen de waterplanten wel voldoende voeding? Pontederia en Butomus zijn bijvoorbeeld planten die meer voeding nodig hebben dan bijvoorbeeld een gele lis. Hiervoor zijn fosfaatbindende biokorrels verkrijgbaar als toevoeging aan de plantaarde, waardoor er altijd voldoende voedingsstoffen naar de plant aangetrokken worden.
Als de zuurstofplanten niet goed groeien dan kan dat aan de waterkwaliteit liggen of de hoeveelheid CO2 in het vijverwater. De GH-waarde mag hiervoor niet lager zijn dan 12⁰dH. Om de hoeveelheid CO2 in het vijverwater te verhogen kun je een bacteriepreparaat gebruiken, waarmee je het biologisch evenwicht herstelt. Ook het toedienen van mineralen met bijvoorbeeld Mineral Power ondersteunt de plantengroei. Lees hier alles over vijveronderhoud.
Er is dus geen algengroei. Misschien komt het doordat er te veel vissen in de vijver zwemmen of door vissen die veel in de bodem woelen. Een goede oplossing kan zijn om een filter met pomp te installeren. Deze brengt vanaf de vijverbodem het water naar een biologisch of mechanisch filter, met filtermaterialen van grof naar fijn, en scheidt het vuil van het water.
Is de vijver gevuld met grondwater? Dan is het ijzergehalte vaak te hoog. Hierdoor ontstaat binnen een paar dagen bruin of troebel water. Om deze reden wordt altijd geadviseerd om leidingwater te gebruiken. Overweeg je toch grondwater? Laat het dan vooraf grondig analyseren.
Test de GH-, KH- en pH-waarde van het vijverwater. Vooral de GH-waarde is belangrijk. Verhoog deze naar een waarde van 12⁰dH met bijvoorbeeld GH Plus. Lees hier alles over vijveronderhoud.
De filter, pomp en uv lamp installeren. Een uitstekend bacterie preparaat wekelijks toedienen. Mocht er veel organisch afval op de bodem liggen, dan kunt U altijd een natuurlijke slipverwijderaar toe dienen.
De waterlelie is misschien wel de mooiste plant van de vijver! Deze plant heeft een vijvermand van minimaal 25 cm, of beter nog 40 cm nodig. Daarnaast houdt een waterlelie van voedselrijke grond, vandaar de speciale aarde met blauwklei. Je kunt de vijveraarde eventueel met speciale kleibollen verreiken. De plantengroei kun je ook ondersteunen het toedienen van mineralentabletten van bijvoorbeeld Mineral Power.
Zorg ook dat de waterlelie op een zonnige plek en niet te diep staat. Een waterlelie op 50 cm diepte geeft namelijk véél meer bloemen dan een waterlelie op 150 cm diepte.
Tip: Is je vijver misschien te diep? Plaats dan een lege plantmand op zijn kop onder de plantmand van de waterlelie. Hierdoor staat de plant al gauw 60 cm hoger.
De planten groeien uitstekend dat ze zelfs alle kanten op groeien. Dit betekent dat de conditie van het water uitstekend onderhouden wordt, de plant juist geplant is en op de juiste plaats staat. Door deze snelle groeiers onttrekken de planten veel voeding aan het water waardoor er niet of nauwelijks last van algengroei is. Net als in de tuin moet je dus soms snoeien, waarbij niet alleen het weghalen van uitgebloeide bloemen volstaat. Planten die te hard groeien kunnen probleemloos teruggesnoeid worden. Doe dit in etappes en verwijder niet in één keer helft van de vijverplanten. Je verstoort hiermee het biologisch evenwicht te radicaal, waardoor er allerlei problemen kunnen ontstaan. Hou wel de GH-waarde op 12⁰dH met bijvoorbeeld GH Plus. Lees hier alles over vijveronderhoud.
Niet elke vijver is geschikt voor elk soort vis. Heb je een natuurlijk ogende vijver met verschillende soorten waterplanten en zuurstofplanten? Weet dan dat koikarpers, graskarpers, goudvissen en sneep geen goede keus zijn, want dit zijn planteneters. De steur kan zich juist weer vastzwemmen in de waterplanten en overlijden. Dit zijn allemaal prachtige vijvervissen maar verlangen een ander soort vijver. Goede vissen voor een natuurlijk ogende vijver zijn de winde, Sarasa goudvis, Schubunkin, voorn, elrits en zeelt.
Vul je vijver altijd met leidingwater! Grondwater is meestal ongeschikt, want er zit vaak veel nitraat, fosfaat, ammonium of ijzer in. Al deze stoffen zorgen voor extreem hinderlijke algengroei of voor voortdurend bruin en troebel water. Leidingwater bevat vaak enige vorm van kalk wat noodzakelijk is om een vijver goed te laten floreren. Echter, na het vullen van de vijver zul je het drinkwater nog verder moeten verrijken met kalk, in de meeste gevallen met bijvoorbeeld GH Plus. De GH-waarde moet namelijk 12⁰dH zijn. Om het water biologisch actief te maken heb je een bacteriepreparaat nodig. Hiermee creëer en onderhoud je een biologisch evenwicht. Breng tijdens of vlak erna al planten aan. Laat het vijverwater in de juiste conditie komen en dan kunnen enkele dagen of weken later de vissen worden toegevoegd.
Dat is afhankelijk van twee belangrijke dingen:
Eigenlijk maak je altijd een vijver met verschillende dieptes, ofwel zones. Langs de randen is een diepte van 10-20 cm voor natuurlijk ogende beplanting. Een zone van 80 cm diep is er voor zuurstofplanten en waterlelies en een zone van 100 cm of dieper voor overwintering van vissen.
Let op: een vijver van 20 of 30 cm diep is vaak lastig, want het water warmt dan zeer snel op en koelt ook weer snel af. Hierdoor ontstaat heel vaak vervelende algengroei en is het erg moeilijk of zelfs onmogelijk om een biologisch evenwicht te krijgen. Kijk hier voor tips over vijveraanleg.
Vaak het lastigste stukje vijver, afhankelijk van het type vijver natuurlijk. Een strakke vijver werk je bijvoorbeeld met een hardstenen rand af. Een natuurlijke vijver geef je een mooi beplantingsplan waarin de vijver zo natuurlijk mogelijk in het tuinontwerp overloopt.
Vergeet niet om een ondiepe zone van 15-20 cm diep en tot 40 cm breed aan te leggen om moerasplanten in te kunnen plaatsen. Kijk hier voor tips over vijveraanleg. Ben je op zoek naar vijverinspiratie? Kijk dan hier of op Pinterest of ga naar een vijverspeciaalzaak of tuincentrum.